2016 Piekarnia Sarnowska   mail: info@piekarniasarnowska.pl   Poznań Dąbrówka

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Szary Koło

Podążaj za nami na

Nowość
nasz

Chleb orkiszowy 100%  

Nasz chleb orkiszowy 100%, powstaje na bazie mąki orkiszowej odmiany oberkulmer rotkorn. W składzie chleba znajdziecie tylko mąkę orkiszową, orkiszowe otręby, miód, sól, wodę oraz zakwas. Zakwas jaki wykorzystujemy do produkcji jest także zakwasem orkiszowym w 100%. Zakwas pielęgnujemy sami, zgodnie z tradycyjnymi recepturami jakie stosowano dziesiątki lat temu. Chleb 100% orkiszowy jest idealną propozycją dla osób, które ze względów dietetycznych chcą unikać pszenicy oraz żyta.

 

Ziarna orkiszu odmiany oberkulmer rotkorn, z jakich mielona jest mąką na nasze chleby, pochodzą

z certyfikowanych upraw.

kilka słów o

orkiszu

"Orkisz jest najlepszym spośród wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest najłagodniejszym z ziaren. Kto spożywa orkisz cieszy się mocnym ciałem i zdrową krwią, swobodnym umysłem, radością i pogodą ducha. Niezależnie jak przyrządzony (…), orkisz jest zawsze dobry i lekkostrawny"
(św. Hildegarda z Bingen)

 

O tym, że produkty spożywcze mają właściwości lecznicze wiedział już Hipokrates, ale św. Hildegarda jako pierwsza i jedyna odkryła uzdrawiającą moc orkiszu przeszło 800 lat temu. W diecie proponowanej przez mniszkę najważniejszym zbożem jest orkisz, w różnych postaciach; chleba, kaszy, otrąb czy kawy. Orkisz zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje do życia; białka i węglowodany, tłuszcze i witaminy, składniki mineralne i mikroelementy. Niemiecki profesor Weuffen odkrył niedawno kolejny składnik orkiszu - rhodanid - naturalny antybiotyk chroniący organizm przed infekcjami. "Zgodnie z naszą obecną wiedzą, orkisz jest jedynym produktem spożywczym, który nie wywołuje alergii, ponieważ rhodanid odznacza się działaniem antyalergicznym." (dr Wighard Strehlow)